Oksehalesuppe

Oksehalesuppe – det er barndommens dal, norske bondetradisjoner og avansert kulinarisk nytelse på en gang. En blanding av Hurtigruta minutt for minutt, og hurtigmat. Når jeg først er i gang, lager jeg mye.

Noe spises med en gang, mesteparten fryses ned i passende porsjoner.

Det hele starter med at du har fri, og skal være hjemme en hel dag. Deretter finner du en stor gryte, min tar 15 liter.

Denne fylles med 6 – 7 kg oksehaler, som dekkes med vann. Kok opp, fjern skummet. Slipp gjerne oppi noen buljongterninger (oksekraft eller grønnsakskraft). En pakke laurbærblad, 30 – 40 einerbær som knuses lett i en morter. En passe dose salt, og en like passende dose pepper.

Etter at dette har putret stille og rolig i 3 – 4 timer, tas oksehalene ut. Kjøttet plukkes av, og legges til side. Alt som ikke er kjøtt, går tilbake i gryta sammen med 2 – 3 kg gulerøtter. Finner du andre rotfrukter går dette også i gryta. Persillerot, pastinakk, sellerirot – her er det bare fantasien som stopper deg. 5 – 6 løk, og et par – tre hvitløk gjør også susen.

Etter et par timer, sorterer du ut beina. Nå er det bare grønnsaker og fett som flyter rundt i gryta – og du henter frem stavmikseren. Alt nede i gryta omgjøres raskt til en flytende grøt, som får stå og godgjøre seg en time eller to – før den kjedelige jobben begynner.

Dette må siles. Ikke en gang, men to ganger. Da står du igjen med bare kraft, uten noe av grøten.

Kjøttet slippes tilbake i gryta, sammen med poteter i terninger og det du måtte finne av gulerøtter og andre rotfrukter.

En ny halvtime, og du har suppe til å mette en arme. Etter at de sultne ulvene i de nærmeste omgivelsene har fått sitt, går resten i porsjonspakker – og i frysen.

Du får ikke bedre hurtigmat enn dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s