Våpen

Siden vi klatret ned fra trærne, har mennesket omgitt seg med og gjort seg nytte av våpen. Det er likevel slik at våpen, slik vi kjenner det i dag, er en relativt ny oppfinnelse. De første skytevåpnene vi finner, er buen. De eldste buene vi kjenner i dag, er fra slutten av istiden – altså nærmere 12.000 år gamle.

På 1400-tallet begynte skytevåpnene å ta form. Først luntelåsen, hjullåsen, snaplåsen – før den mer effektive flintlåsen kom rundt 1600. Når vi snakker moderne skytevåpen begynner dette med perkusjonssystemet rundt 1830, patroner rundt 1850, repetermekanismer rundt 1860, og automatvåpen etter 1890. Det må kunne sies at etter dette har det ikke vært mye nyskaping, snarere bare foredling innenfor de rammene som ble lagt på 1800 tallet – i det minste når vi tenker på alminnelige skytevåpen.

Norge er et land med lange og gode våpentradisjoner, tall fra 2017 viser at det er 1.329.000 private skytevåpen registrert i Norge. Disse er igjen fordelt på nær en halv million privatpersoner. Dette harmonerer godt med den halve millionen privatpersoner som er innført i jegerregisteret.

Her hjemme er våpenbruk knyttet opp mot legale og ønskede aktiviteter i samfunnet. Man får ikke kjøpt våpen med mindre man har behov for det. Vi har en relativt grundig jegeropplæring, og strenge krav til oppbevaring og skikkethet for å kunne erverve våpen.

Jeg vil hevde at vi i Norge har et sunt og reflektert forhold til våpen, enten det er til sportsskyting eller jakt. Det er nok en viktig grunn til at våpendebatten i Norge går i relativt siviliserte former.

I 2008 innførte man et nytt begrep, våpengarderobe. Her ble det satt en begrensing på seks jaktvåpen, i disse dager planlegges denne utvidet til åtte. Det i seg selv, at vi i dagens klima faktisk liberaliserer deler av våpenlovgivningen, er en honnør til norske jegere og sportsskyttere.

Nå hører det med til historien at på andre områder foreslås det innstramminger i den nye våpenlovgivningen, det skal jeg komme tilbake til etterhvert.

Men når jeg setter våpen som en av kategoriene her, så handler det selvsagt om jakt, matauk og norsk kultur. Men det ligger også noe annet bak. Etter min oppfatning har det en egenverdi at store deler av befolkningen er bevæpnet – ikke minst kombinert med en grundig opplæring og allmenn verneplikt. Dette skal jeg også komme tilbake til etterhvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s