Mat

Mennesket har noen overordna behov, uavhengig av tid og rom – det er behovet for mat og drikke. Tradisjonelt har vi sådd om våren, høstet utover sommeren og høsten – og konservert eller lagret for de kalde vintermånedene.

På bygda, hvor jeg kommer fra, holdes denne tradisjonen i hevd enda. Hver høst fylles fryserne med lam, hjort, rådyr – og fisk.

Det lages karbonader, fiskekaker, tørrfisk, lutefisk – og både kjøtt og fisk røkes. Det mange tenker på som gamle tradisjoner er fremdeles hverdagen. Bær høstes, det lages saft, syltetøy, kompott og vin. Den hverdagen jeg kjenner er potetåker, gulrøtter, frukttrær og bærbusker. Ikke fordi man må, også på bygda kan man få alt dette i butikken. Dette er noe man gjør fordi man kan, fordi man vil – og fordi det oppfattes å ha en egenverdi.

I det urbane livet gjør vi unna storhandelen en gang i uka, likevel sper vi på med småting fra butikken omtrent hver eneste dag. Når søndagsmiddagen skal tilberedes, må vi igjen ut i kiosken eller Jokern på hjørnet, fordi det er noe som mangler.

Butikkene våre er satt opp for å ha minst mulig varer på lager, alt skal inn fra bilen som leverer – og ut i hyllene. Det betyr også at lagrene i den enkelte butikk er små, veldig små.

Det urbane livet er langt unna hverdagen på landet, det urbane livet er av en annen verden. Hva skjedde på veien, og hvilken risiko løper vi ved dette?

Hva om leveransen stopper opp, hva om det ikke kommer leveranser til nærbutikken på en uke eller to?

Hvor mye mat bør en familie ha i hjemmet, hvor lenge bør man være forberedt på å klare seg uten å komme i butikken?

Men hva med konservering av mat, tørking, røking, salting, gjæring, fermentering, sukkersylting…

Jeg kommer til å skrive om alle disse emnene, det finnes gammel kunnskap, det finnes erfaringer – og den vil jeg gjerne bidra til å bringe videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s